Lydprøve Roskilde Fjord

Lydprøve over fjorden

Tuesday 29 Sep 20
|
by Tom Nervil

Hvordan breder lyd sig hen over vand? Hvor meget kan man høre en havvindmølle, når man selv er inde på land? Hvor meget aftager lyden pr. kilometer? Det er spørgsmål, som forskere fra FORCE Technology i samarbejde med DTU Vindenergi søger at få svar på i den kommende tid.

Forholdene for den aktuelle lydprøve er bedst, når vinden blæser med 2-8 sekundmeter i 10 meters højde, og når baggrundsstøjen er lav, hvilket den er om natten. For den planlagte måling vil der være brug for at vinden kommer fra øst/sydøst. Hvis der indtræffer sådanne forhold i den nærmeste tid, vil forskerne udsende lyd fra en højttaler i en kran på Risø området og måle, hvordan lyden bevæger sig hen over vandet til den anden side af fjorden ved Gershøj.

Hvis man bor i nabolaget til Risø og stiller sig uden for den pågældende nat, vil man kunne høre de såkaldte sweeps. Det er lyde, der skifter i frekvens fra de mørke til de lyse toner. Forskerne satser på at kunne gentage lydprøven et par gange i løbet af natten, så de indhentede data fra forsøget bliver så optimale som muligt.

Forsvinder nemt i baggrundsstøjen

For at kunne høre de omtalte sweeps, må man stille sig udenfor og lytte, da lydniveauet 1-2 km fra Risø er ikke meget højere end hvis to mennesker taler sammen. Men teknikernes udstyr er udviklet til netop det.
”Det er vanskeligt at foretage målinger af lyd hen over vand, fordi støjen fra vandets bølger samt vejr og vind nemt overdøver de lyde, vi udsender fra højttaleren i den kran, som vi i denne anledning bruger til at agere vindmølle,” forklarer Erik Thysell fra FORCE Technology, der står for målingen.
Men lige nu ruster Erik Thysell sig med tålmodighed. ”Der er ikke foretaget ret mange af denne slags målinger før, så vi håber, at vejret snart er med os, så vi kan foretage målingerne og blive klogere på, hvordan lyden bevæger sig over vand.”

Tid og sted

Da alt afhænger af vejret, kan forskerne ikke endnu sige præcist, hvornår det sker – eller om forholdene bliver, som de håber.
Hvis du gerne vil have besked om tidspunktet for forsøget med 1-2 dages varsel, så send din e-mailadresse til decowind@force.dk

http://www.innwind.eu/news/Nyhed?id=%7B7D930876-E2FD-4161-BDDB-B724077EFC61%7D
20 SEPTEMBER 2021